Fathul Mu'in Episode Tiga


بسم الله
kelawan nyebut asmo alloh 

 الرحمن
Kang paring welas ingdalem dunyo lan akhirot
 الرحيم

kaKang paring welas ingdalem akhirot bloko
أولف
Ngangget sopo ingsung 

 والاسم
Utawi lafadz ismu, iku
مشتق
Den alap opo lafadz ismu

 من السمو
Sangkeng lafadz sumuwi

وهو
Utawi lafadz Sumuwi, iku
 العلو
Ma'no luhur 
لا من الوسم
Utawi lafadz Sumuwi, iku ora den alap sangkeng lafadz wasmi 
وهو  
Utawi lafadz wasmi 
العلامة
Iku ma'no tetenger 

والله
Utawi lafadz Alloh, iku
علم
Aran
 للذات
Keduwe dzat
الواجب الوجود

Kang wajib anani

وهو
Utawi lafadz Allah, iku

 اسم جنس
Isim jenis  

 لكل معبود
Kaduwe saben-saben opo kang den sembah 
واصله
Utawi asale lafadz Allah, iku
اله
Lafadz ilahun
ثم عرف
Nuli den ma'rifatake opo lafafz ilahun

 بأل
Kelawan al 

وحذفت
Lan den buang, opo 
 الهمزة
hamzah 

ثم استعمل
Nuli den gunaaken opo Lafadz Allah

في المعبود
Ingdalem dzat den sembah
بحق
Kelawan haq 

وهو
Utawi lafadz Allah, iku 
الاسم
Isim
الاعظم 
Kang agung opo lafadz Allah (Isim A'dhom)
عند الاكثر
Ingdalem mungguhe akeh akehe Ulama 

ولم يسم
Lan ora biso den arani 
به
Kelawan asmo Allah, sopo
غيره
Sakliane Allah 

ولو تعنتا
Senajan anane ngarani iku ngawu ngawu 

والرحمن 
Utawi lafadz Arrohman 
الرحيم 
Lan arrohim, iku

صفتان
Sifat karone 

 بنيتا
Kang den jenengaken opo karone ar rohman lan ar rohim
للمبالغة
kanggo makno banget ake 

من رحم
Kanh den alaf sangkeng madzi rohima 

والرحمن
Utawi lafadz arrohman, iku 
أبلغ
Luweh banget  
من الرحيم
Tinimbang lafadz arrohim 

لأن زيادة البناء
Krono sa'tuhuni tambahe jejenengan, iku
 تدل
Nuduhake opo ziyadatul bina'
 على زيادة المعنى
Ingatasi tambahe ma'nani 

ولقولهم: 
lan kerono anane pengucape wong arob 
رحمن الدنيا والاخرة، ورحيم الاخرة

"dzat kang welas ingdalem dunyo lan akherat, dzat kang welas ingdalem akherat bloko"

الحمد
Uawi sekabehani puji kang patang oerkoro, iku 
لله 
Tetep kadui Allah 

الذى
Nyatane dzat
هدانا 
Kang wus pareng pituduh sopo dzat ing kito 

أي دلنا 
Tegesi kang wes pareng pituduh sopo dzat ing kito 

 (لهذا التأليف )
Mareng ngangget iki kitab 

وما كنا
Lan ora ono sopi kito, iku 

لنهتدي
Teko oleh pituduh sopo kito 

لولا أن 
Lamun ora ono utawi kelakuan, iku
هدانا
Paring pituduh ing kito
Sopo
الله
Allah 
إليه
Marang hadzat ta'lif

والحمد 
Utawi kang aran pujian 

هو الوصف
Iyo iku nyifati 
 بالجميل
Kelawan apik 
والصلاة
Utawi kang aran sholawat 
وهي
Utawi sholawat 
من الله
Sangkeng Allah, iku
الرحمة
Welas asih
المقرونة 
Kang den barengi opo rohmat
بالتعظيم
Kelawan ta'dzim /ngagungake marang wong kang den paringi rohmat

(والسلام)

Lan salam 

أي التسليم 
Tegese selamet 
من كل آفة 
Sangkeng saben-saben ponco boyo
ونقض
lan cacat, iku
(على سيدنا 
Mugi mugi tetep ingatasi gusti kito
محمد 
Nyatane nabi Muhammad 

 رسول الله) 
Kang dadi utusanile Allah 
لكافة الثقلين
Mareng sekabihani bot-botan loro

الجن 
Nyatane jin
والانس 
Lan menungso
إجماعا
Kelawan sepakate Ulama'

 وكذا 
Lan iku koyo mengkono-mengkono irsal likafatits tsqolain
الملائكة، 
Utawi malaikat

على ما
Miturut ingatase keterangan

 قاله 
Kang ngucapake ing maa, sopo
جمع
Golongan ulama'
 محققون
Kang nahqiqake ilmu ne 

[البكري الدمياطي، إعانة الطالبين على حل ألفاظ فتح المعين، ٢٠/١]

Dengan membaca basmalah saya mengarang kitab ini.
lafadz ismu adalah musytaq dari lafadz sumuwi dan lafadz ini berma'na luhur/mulya, tidak di ambil dari lafadz wasmi dan lafadz ini berma'na tanda tanda.
lafadz alloh adalah nama dari dzat yang wajib adanya
lafadz alloh asalnya adalah isim jenis(اله ) dari setiap yang di sembah kemudian di ma'rifat kan dengan di beri al (الإله )kemudian hamzeh yang di tengah di buang menjadilah(  الله ) kemudian di gunakan sebagai nama dr dzat yang wajib di sembah.
dan lafadz alloh ini merupakan ismul-a'dzom menurut mayoritas ulama 
arrohman dan arrohim adalah isim sifat yang berbentuk ma'na mubalaghoh
dari madi rahima
sedangkan arrohman lebih mubalaghoh ma'nanya daripada arrohim karna dengan lebih banyak nya bentuk nya ma'nanya ada kelebihan 
dan juga karena  telah tersebar di kalangan orang arab kata-kata :rohmanuddunya wal akhiroh warihimul akhiroh.

semua puji adalah milik alloh yang telah memberi petunjuk kepada ku untuk mengarang kitab ini
dan aku tidak akan bisa mengarang kitab seandainya tidak mendapatkan petunjuk nya.
pujian itu adalah menyebut orang yang di  sebut-sebut  dengan sebutan yang baik /bagus dengan rasa hormat pada nya.

sholawat dan (sholawat adalah pemberian rahmat oleh alloh yang di sertai dg penghormatan nya)salam  (selamat dr semua malapetaka dan cacat) semoga terus di limpahkan kepada nabi muhammad saw yang menjadi utusan nya untuk semua manusia dan jin.menurt ijma' dan di utus untuk malaikat munurt sekelompok ulama yang Sama-sama mumpuni ilmu nya

والله أعلم بالصواب

Artikel Terkait :
1. Fathul Mu'in Episode Dua
2. Fathul Mu'in Episode Empat

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Fathul Mu'in Episode Tiga"

Posting Komentar